America to Me

De enorme leerlingenpopulatie op Oak Park and River Forest High School, onder de rook van Chicago, is zeer divers. Deze moderne smeltkroes straalt uit dat gelijke scholing gelijke kansen betekent. Maar van dichtbij ziet de dagelijkse werkelijkheid van verschillende minderheden er heel wat minder florissant uit. Witte leerlingen uit de middenklasse ervaren hun leven en schooljaren niet hetzelfde als klasgenoten met een andere culturele en economische achtergrond.

In deze bingewaardige serie worden twaalf leerlingen een schooljaar lang gevolgd. Allen met andere levens, achtergronden en uiteenlopende toekomstdromen. We zien hen tijdens sportevenementen, een schoolbal of een poëziewedstrijd en ze spreken openhartig over hun dagelijks bestaan, vriendschappen, vooroordelen, institutioneel racisme, privileges en hun dromen over hoe het beter kan – en moet. Ook bevlogen docenten en ouders spreken vanuit hun eigen perspectief.

En daar begint het te wringen. Want ook al staat deze buitenwijk bekend als progressief, toch blijkt ongelijkheid hier nog altijd een thema, ook voor de jongere generaties. Terwijl de ouders hopen op een beter leven voor hun kinderen, staat hun kroost nog altijd met 1-0 achter; ondanks de goede bedoelingen van alle betrokkenen.

De serie bestaat uit 10 afleveringen van ongeveer een uur lang. De serie is te zien via NPO Start Plus.

  • Alle leeftijden

Steve James Verenigde Staten 2018, 60 min

Thema Liefde/vriendschap, Pesten, Discriminatie/racisme, Coming of age, Identiteit
Filmkenmerken mid-length
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op