East Bloc Love

De Wit-Russische Sergej Yenin is een jonge, vrijgevochten homoseksuele activist. Geweld is hem niet vreemd. Wanneer zijn partner wordt doodgeschoten, begint hij aan zijn openlijke gevecht voor gelijkheid.

Sergej maakt deel uit van een groep LGBT-activisten uit de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Ze willen een eigen versie van de Gay Pride organiseren in hun stad, ondanks bedreigingen door skinheads en een verbod door de overheid. Met hun acties willen ze de bevolking van de Oostbloklanden laten zien dat homoseksualiteit bestaat en dat homoseksuelen recht hebben op een eigen leven. Maar de beeldvorming is zeer negatief en de stigmatisering groot. Nikolaj Aleksejev, de bekende LGBT-activist uit Rusland, komt hen te hulp.

Behalve Wit-Rusland doet de Australische filmmaker Logan Mucha ook vijf buurlanden aan, waar de homorechten ook ver te zoeken zijn. Sergej laat zich niet makkelijk de mond snoeren: ‘Ik laat mij niet het zwijgen opleggen door dictator Alexander Lukasjenka. Homoseksuelen in Wit-Rusland hebben geen stem, dus ik ben hun spreekbuis. Ik wil onze missie aan de Europese gemeenschap kenbaar maken.’

Movies That Matter/Amnesty International

Movies That Matter heeft, in samenwerking met Amnesty International, een les gecreëerd aan de hand van East Bloc Love. De les is bedoeld om leerlingen na te laten denken over wat LGBTQ+ inhoudt, waarom gay pride parades belangrijk zijn en wat hierbij de relatie is tot mensenrechten. Bekijk de onderstaande links voor een volledige docentenhandleiding, opdrachtenblad en bronnenblad.

  • Alle leeftijden

Logan Mucha Australië, Estland, Hongarije, Polen, Roemenië, Wit-Rusland 2011, 70 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema LGBTQ+, Homosexualiteit, Identiteit
Filmkenmerken mid-length
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op