Jaarkalender Film van de Maand

Elke maand presenteren we de Film van de Maand (ook op Schooltv). Altijd met een nieuwe gratis les en een link naar de film om direct te kijken. Ook tippen we maandelijks filmselecties, lessen en activiteiten rondom thema's in het onderwijs. Dit is wat je kunt verwachten.

Deze maand | Lang leve de Nederlandse film en literatuur!

In september, de maand van het Nederlands Film Festival, staan films van eigen bodem centraal. We tippen ook boekverfilmingen, want het is ook de maand van de Boekenweek van Jongeren. Onze Film van de Maand is HOTEL DE GROTE L (regisseur Ineke Houtman) naar het boek van Sjoerd Kuyper.

Oktober 2021 | Verleden & toekomst

In oktober hebben we ook extra aandacht voor de jeugdfilm, want dit is de maand van Cinekid en de Kinderboekenweek. De Film van de Maand is de short OMA IS GEK! (regisseur Simone van Dusseldorp) over Saäda (8) die dolblij is dat haar oma eindelijk vanuit Suriname naar Nederland komt. Maar oma blijkt niet alleen grappig, ze is ook een beetje gek en warrig. Wat is er met haar grootmoeder aan de hand?

November 2021 | Echte verhalen

In de maand november selecteren we ‘echte verhalen’. Maar wat is echt? Tussen feit, fictie en filter zoeken we naar de beste documentaires en de meest onderzoekende filmlessen. Inspiratie voor elk leergebied, met een blik op de beste IDFA-jeugddocumentaires. Film van de Maand: de korte feel good- animatiefilm MIND MY MIND (regisseur Floor Adams) die een kijkje geeft in het hoofd van een jongen met autisme.

December 2021 | Hoop & geloof

In de familiefilm MIDDENIN DE WINTERNACHT (Lourens Blok)strot eland Moos, oefenpiloot van de Kerstman, tijdens een laatste testvlucht neer in het tuinhuisje van de tienjarige Max. Samen met zijn hoogbegaafde zusje moet Max het kerstfeest zien te redden. Naast deze hartverwarmende Film van de Maand kun je filmselecties verwachten rondom thema's zoals geloof, hoop en verbondenheid.

Januari 2022 I

Film van de Maand Polska Warrior

Februari 2022 I

Film van de Maand: Dikkertje Dap

Maart 2022 I

Film van de Maand: Goodwill Dumping

April 2022 I

Film van de Maand: Koningsdag

Mei 2022 I

Film van de Maand: Het Schnitzelparadijs

Juni 2022 I

Film van de Maand: Mijn bijzonder rare week met Tess

Terugblik maandthema's

Mei 2021 | Keuzes maken

Kiezen voor de leukste school, de beste vervolgopleiding, tussen goed of fout en het goede levenspad: keuzes maken is niet altijd makkelijk. Met de selectie van de maand mei laten we leerlingen -ook de allerkleinsten- nadenken over dilemma’s en de gevolgen van keuzes. Film van de Maand: MINA MOES (Mirjam de With).

April 2021 | Op zoek naar vrijheid

Met de selectie films van deze maand laat je leerlingen stilstaan bij de betekenis van onderdrukking en vrijheid, wat ze perfect maakt om in de aanloop naar 4 en 5 mei te bespreken. Film van de Maand: YULIA en JULIET (Zara Dwinger).

7 films over de zoektocht naar vrijheid

Juni 2021 | Blik op de wereld

Kijk mee in de levens van mensen die je anders nooit had ontmoet. Met film verbreed je je blik op de wereld! Juni is een maand vol leerzame documentaires, wereldcinema en inspirerende activiteiten! Film van de Maand: BARS van regisseur René van Zundert.

Juli & augustus | Zomerfilms

Zinderende coming-of-age-stories en avontuurlijke road trip movies; de zomervakantie komt eraan! Tijd voor meeslepende films met goudgeel licht en betoverend camerawerk.

Noot bij deze filmselectie

De planning voor de Film van de Maand en de thema's van filmselecties is onder voorbehoud. We bewegen mee met de actualiteit en laten ons informeren door de programma's van festivals en filmtheaters.

Volg ons op