Feit of fictie (Eye & IDFA): Hoe objectief is een docu, vlog of tv-serie?

Tickets
Te boeken als zaalprogramma in Eye Filmmuseum of als gastles

We dénken non-fictie en fictie te herkennen. Maar kun je echt op basis van één blik zeker weten waar je naar kijkt? Hoe komt het dat je dat weet? Kan iets überhaupt 100% fictie of 100% feit zijn?

Al zappend, swipend en scrollend door video’s, filmpjes en televisieprogramma’s schat je als kijker vliegensvlug in wat je ziet. Meestal weet je binnen een paar seconde of iets fictie of non-fictie is. Echt gebeurd of geënsceneerd. Of het een spannende speelfilm of reportage is. Feit of fictie. Hoewel; we dénken non-fictie en fictie te herkennen. Maar kun je echt op basis van één blik zeker weten waar je naar kijkt? Hoe komt het dat je dat weet? Is non-fictie dan altijd feit? Kan iets überhaupt 100% fictie of 100% feit zijn?

Op ontdekkingstocht met de maker

Aan de hand van de documentaire Helaas ben je het niet geworden van Anne van Campenhout en Nicky Maas (2017) gaan de leerlingen samen met een van de makers op ontdekkingstocht in de filmische wereld van feit en fictie. De maker gaat met de leerlingen een verrassend gesprek aan over de macht van de camera, montage, geluid en scenario. Leerlingen ervaren door kijkopdrachten en dialoog dat iets wat objectief lijkt, het niet altijd is. In de beeldquiz vol met fragmenten passen de leerlingen de opgedane kennis meteen toe. Want nu je meer weet: hoe objectief en feitelijk is reality-tv eigenlijk, of een vlog?

Ook als gastles

IDFA en Eye bundelen hun krachten en brengen met Feit of Fictie? een uniek programma dat één op één aansluit bij een van belangrijkste CKV dimensies: feit en fictie. Dit programma is tevens geschikt voor Kunst Algemeen (filmanalyse) en lessen burgerschap in het mbo (mediawijsheid). Feit of Fictie? is tijdelijk ook te boeken als gastles over mediawijsheid en documentaires via Gastles Feit of fictie? | Eye Filmmuseum.

Jaarrond te boeken I Bovenbouw havo en vwo, vmbo-gl, vmbo-tl en mbo

Aanbieder

Eye Filmmuseum

Credit foto's: Helaas ben je het niet geworden, Anne van Campenhout en Nicky Maas (2017)

Feit of fictie als zaalprogramma boeken?

Ga naar website Eye Filmmuseum
Volg ons op