VOLGEBOEKT Nascholingsmodule filmeducatie i.s.m. Breitner Academie

Start september 2021
Datum
Locatie Breitner Academie
Overhoeksplein 2
1031 KS, Amsterdam
Categorie
Nascholing
Bestemd voor
Leraren Lerarenopleiders

In september 2021 start de nieuwe editie van de nascholingsmodule van het Netwerk Filmeducatie i.s.m. Breitner Academie. Als deelnemer leer je hoe je het medium film succesvol in je lespraktijk integreert.

Aanbieder

Breitner Academie

Welke opdrachten zet je in zodat de ervaring van film kijken en film maken betekenis krijgt voor de leerlingen? Deze vraag en nog veel meer komt aan bod tijdens de module filmeducatie.

Bij deze nascholing wordt van de nieuwe doorlopende leerlijn film gebruik gemaakt die door docenten en lerarenopleiders (tevens leden van het Netwerk Filmeducatie) is ontwikkeld. De thema's die aan bod komen zijn filmdidactiek, filmanalyse en filmvaardigheden. Alle instrumentele vaardigheden die je nodig hebt om met leerlingen een film te maken komen aan bod.

Gezamenlijk bekijk je verrassende en betekenisvolle film- en videofragmenten en werk je vanuit de ervaring van de toeschouwer, via gerichte waarneming, naar de betekenis van de film. Er is aandacht voor het model van Authentieke Kunsteducatie en als deelnemer ontwikkel je zelf Wicked Film Assignments. De module is gericht op praktische vaardigheden, technieken en tools die direct inzetbaar zijn in de klas. Het gehele maakproces van plannen tot vertonen wordt doorlopen en steeds wordt de koppeling naar de lespraktijk gemaakt.

" Wat deze cursus zo leuk maakt, is dat je opdrachten maakt waarbij je een filmles op papier zet. Je leert daarbij waar je vakdidactisch op moet letten."

Oud-deelnemer Manuel Wassink

Programma

Dag 1: aftrap - filmdidactiek
Datum en tijd: zaterdag 25 september 10.00-17.00 uur
Locatie: Breitner Academie

Dag 2: filmanalyse
Datum en tijd: zaterdag 9 oktober 10.00-17.00 uur
Locatie: Eye filmmuseum

 • Filmanalyse met filmmaker en regisseur Mari Sanders

 • Opdracht: filmanalyse in de lespraktijk

 • Lezing ‘Van bierviltje tot film’ van Mari Sanders

 • Filmplan

Dag 3: filmvaardigheden
Datum en tijd: zaterdag 30 oktober 10.00-17.00 uur
Locatie: Breitner Academie

 • Monteren

Dag 4: afsluiting filmvertoning
Datum en tijd: woensdag 10 november 19.30 - 21.30 uur
Locatie: Eye Filmmuseum

Praktische informatie

 • Kosten voor de gehele cursus: €615

 • Voor wie: Kunstdocenten, kunsteducatoren, opleiders, (master)studenten. 

 • Tijdsinvestering: Nog te bepalen. Tussen een aantal bijeenkomsten wordt een huiswerk- of filmopdracht meegegeven

 • Locatie: We houden rekening met de dan geldende corona-maatregelen en geven deze nascholing hybride; op locatie in Eye Filmmuseum, bij de Breitner Academie indien mogelijk en online via Teams.

 • Wanneer: Nog te bepalen, najaar 2021.  

 • Voorkennis: Je hoeft geen ervaring te hebben met filmen en monteren. We starten met het basisniveau en monteren in gratis apps of in een online montageprogramma. Er wordt wel verwacht dat je een aantal digitale basisvaardigheden onder de knie hebt, zoals het versturen van filmbestanden van de smartphone naar de computer, het online opslaan van bestanden en het inloggen op MS Teams.

" Hoe bouw je een verhaal op? Hoe breng je jouw boodschap over? Hoe laat je je stem horen in de dagelijkse beeldenstroom? Als filmleraar heb je naast de technische begeleiding, vooral een rol in de inhoudelijke begeleiding van leerlingen."

Docent Meldrid Ibrahim

Testimonial oud-deelnemer Manuel Wassink

“Hoe geef je een goede, betekenisvolle filmles aan leerlingen?, dat is wat ik wilde weten. Want als het je lukt om een goede les te geven waarin leerlingen ook iets van zichzelf kunnen laten zien, dan heb je ze met je mee."

Ga naar testimonial oud-deelnemer

Ontmoet docent Meldrid Ibrahim

Meldrid Ibrahim vertelt over de inhoud van deze cursus en haar jarenlange ervaring op het gebied van filmeducatie.

Ga naar interview docent

Voorproefje: zelf Wicked Film Assignments maken

Tijdens deze module formuleer je Wicked Film Assignments; filmopdrachten waarmee je je leerlingen en jezelf creatief op scherp zet.

Ga naar longread
Deel evenement op
Volg ons op