Drie vragen aan Eveline van Stuijvenberg van Filmhub Zuid-Holland

Leestijd ca. 5 minuten

Eveline is theater-, film- en televisiewetenschapper. Haar werk heeft zich altijd op het snijvlak van (film) kunst en onderwijs afgespeeld. Literatuurjuf, maker van lesmateriaal, beleidsadviseur en filmeducatie-medewerker; Eveline was het allemaal. Als projectcoördinator van HUB Zuid-Holland genaamd Beeldung komt al die ervaring goed van pas. HUBS bieden hun expertise aan om de beeld- en filmeducatie die er is, zichtbaar te maken en te versterken, en ze behoren tot de kern van het Netwerk Filmeducatie.

Wat doen jullie als Hub?

“We zijn het knooppunt voor beeldeducatie in Zuid-Holland. Onze rol is die van facilitator, ondersteuner, verbinder en adviseur voor het onderwijs, aanbieders van beeldeducatie, cultuurbemiddelaars en andere organisaties met een hart voor film- en beeldeducatie.  Op onze website is een interactieve kaart te vinden waarop al die partijen zichtbaar zijn. We bieden onze expertise aan hen aan om te versterken wat er al is, en waar nog niets of weinig is brengen we partijen samen. Ook organiseren we proefprojecten op scholen en we organiseren bijeenkomsten en docentendagen om het bewustzijn over filmeducatie aan te wakkeren en te vergroten. Als HUB is ons doel om gezamenlijk filmeducatie daadwerkelijk bij de leerlingen te brengen.”

Grootste inzicht sinds jullie start als Hub in 2019?

“We kunnen niet alle scholen en onderwijsinstellingen in Zuid-Holland bezoeken om gesprekken te voeren, want Zuid-Holland telt 1152 PO-scholen, 350 VO-scholen en zo’n 518 mbo-opleidingen. Door ons te focussen op een samenwerking met diverse cultuurbemiddelaars beslaan we de gehele provincie en alle onderwijstypen. Cultuurbemiddelaars hebben al een infrastructuur en inhoudelijk contact met een heel groot deel van al die scholen.”

Waar kijk je naar uit?

“Naar ons eerste pilotproject in samenwerking met Kunstgebouw; cultuurbemiddelaar en aanbieder van cultuureducatie. Binnen hun kunstprogramma Kijk|Kunst volgen leerlingen een filmeducatieprogramma van meerdere dagen mét een vertoning in een filmtheater. We hebben met diverse partners samengewerkt om een mooi programma neer te zetten. Ik hoop dat Corona geen roet in het eten gooit, want ik verheug me enorm op de uitvoering en de reacties van leerlingen en leerkrachten!”

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op