Cinekid's Rianne Vogel: "We maken het festival toegankelijk voor nieuwe groepen leerlingen."

Leestijd ca. 5 minuten

Tamara

Dit zijn dagen waarin Rianne, hoofd educatie Cinekid, in een hotline zit met leraren. Rianne: "Het is een hele puzzel om het schema voor de scholen in elkaar te zetten." Tussen de bedrijven door praat Rianne ons bij over het spetterende programma voor scholen in Amsterdam en op satellietlocaties in heel Nederland.

Jullie hebben dit jaar twee tot drie keer zoveel aanmeldingen als in 2019, dus pre-Corona. Hoe kan dat?

"Waar die groei aan te wijten is, weet ik niet precies. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat er gewoon heel veel behoefte bij leraren is om eindelijk weer eens met de klas erop uit te gaan!

We hebben het geluk dat we vooral leerlingen tot en met twaalf jaar ontvangen en we vorig jaar zelfs alle vertoningen fysiek konden doen met volle zalen kleuters. Dat gaan we dit jaar ook weer doen, dus voor de scholen lijkt het de Cinekid festival-ervaring te worden zoals we het kennen."

Wat goed dat leerlingen in heel Nederland Cinekid kunnen bezoeken.

"Ja, we hebben een landelijk educatieprogramma dat in bioscopen en theaters in heel Nederland, van Goes tot Arnhem, plaatsvindt.

In Amsterdam vindt het educatieprogramma plaats in Pathé Amsterdam Noord, Het Ketelhuis en Rialto. Onze hoofdlocatie in Amsterdam met het MediaLab met interactieve mediaworkshops, installaties en games verhuist dit jaar van het Westergasterrein naar bioscoop Pathé Amsterdam Noord. Scholen die zich voor deze locatie hebben ingeschreven kunnen kiezen voor de combinatie van film en MediaLab, dus voor een totaalpakket."

Waarom is de hoofdlocatie met het MediaLab verhuisd naar Amsterdam Noord?

"Met het festival willen we verwonderen en vermaken, maar ook verbinden en meer kinderen leren over film en de taal van bewegend beeld. Op het Westergasterrein waren we voor scholen uit het centrum van Amsterdam makkelijk te bereiken. Met de verhuizing naar Amsterdam-Noord zetten we een stap in het festival toegankelijk maken voor een nieuwe groep leerlingen.

In de week voorafgaand aan het festival kunnen alle scholen uit Noord gratis komen om Cinekid Festival te leren kennen. En we kleden het bioscoopgebouw en de buitenruimte feestelijk aan om de bewoners van Noord over de streep te trekken om vooral een kijkje te komen nemen tijdens de herfstvakantie."

Wat verwacht je van het MediaLab op de nieuwe locatie?

"Ik verwacht dat het qua leeropbrengst beter gaat werken omdat leerlingen het festival rustiger kunnen beleven. Op het Westergasterrein vond het MediaLab plaats in een grote loods. Het gevoel om in die digitale speeltuin van 1200 meter met grote schermen, games en geluid rond te lopen was echt fantastisch, maar ook overwhelming.

Met de nieuwe situatie zit het MediaLab verspreid in het bioscoopgebouw en op het terrein eromheen. De leerlingen gaan in groepjes van vijftien met een begeleider langs de verschillende onderdelen. We hebben dit jaar ook best wat scholen van het speciaal onderwijs en die vinden het fijner op deze manier.

Zo'n eerste jaar op een nieuwe locatie is spannend: gaan mensen de weg vinden? We doen ons best om onszelf dit jaar weer te overtreffen.

Dit is de derde editie die ik als hoofd educatie meemaak en de vorige keren was ik echt ontdaan toen het zover was, zo van: dit is gewoon nog toffer dan ik had kunnen bedenken! Ik ben heel benieuwd wat er straks uit de evaluaties met leraren komt."

Twee highlights voor leerlingen die je als festivalbezoeker ook tijdens de herfstvakantie kunt beleven

1) De avonturen van Anansi de Spin

"De gloednieuwe animatieserie De avonturen van Anansi de Spin beleeft bij ons de wereldpremière. Het ziet er heel mooi uit en het inclusieve vind ik er leuk aan. De eeuwenoude verhalen over deze mythische spin komen uit volksverhalen uit West-Afrika en via tot-slaaf-gemaakten kwamen ze terecht in Suriname, de voormalige Nederlandse Antillen en andere delen van het Caraïbische gebied.

Anansi de spin is zijn tegenstanders steeds te slim af. De avonturen van Anansi zijn grappig en hebben een mooie boodschap: wie niet groot en sterk is, moet slim zijn. Na de film worden de leerlingen voorgelezen uit de Anansi-prentenboeken door schrijver en maker Iven Cudogham, en ze gaan op een interactieve manier aan de slag met animatie."

2)The Hunt for a Miracle

"Tijdens de workshop The Hunt for a Miracle denken leerlingen na over het verlies van biodiversiteit, duurzaamheid en de toekomst. Ze maken een 3D-collage met gebruik van de AR-app Weird Cuts en creëren hun eigen miracle basket in de stijl van de spetterende, kleurrijke beelden van het betoverende VR-verhaal The Miracle Basket van kunstenaar Abner Preis."

Tip

Ben je basisschoolleraar en wil je Cinekid ontdekken? Tijdens de herfstvakantie kun je (buiten het scholenprogramma om) de sfeer proeven in Amsterdam-Noord en bepalen of je jouw klas opgeeft voor het educatieprogramma van volgend jaar!

Bekijk de teaser van Cinekid Festival 2021

Dit is Cinekid's scholenprogramma

Cinekid Festival vindt dit jaar plaats van 13 t/m 31 oktober. Het scholenprogramma is in de week voorafgaand aan het festival, van 11 t/m 15 oktober.

Als deelnemende school ontvang je lesmateriaal in LessonUp voor op school voorafgaand aan het festival. Op het festival zien leerlingen een of meerdere films van over de hele wereld, buiten hun bekende bubbel en beleven ze een interactief programma eromheen.

Cinekid zet zich in om toegankelijk te zijn voor nieuwe groepen leerlingen, zoals dit jaar leerlingen uit Amsterdam-Noord, het speciaal onderwijs en voor leerlingen in heel Nederland met de satelliet-theaters.

Wil je het festivalprogramma bekijken?

Ga naar website Cinekid Festival

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op