Wat kijk je nou?

Leestijd ca. 2 minuten

Maaike

Filmhub Noord-Holland

3-4 minuut durende, heldere films met Sosha Duysker, die uitlegt over hoe een film wordt gemaakt:

Deel 1. Verhaal.

Alle films en veel video’s hebben een vaste opbouw. De belangrijkste figuur is de hoofdpersoon. Hij of zij heeft een doel, maar wordt tegengewerkt door een slechterik. Bij een film staat dit allemaal beschreven in het scenario.


Deel 2. Geluid.

Het juiste geluid kan een film of video spannend maken, of juist grappig. Bijna alle geluiden die je hoort, worden er achteraf bij gemaakt. Foley artist Tijn laat zien hoe hij dit in zijn studio doet.


Deel 3. Camera.

Verschillende camerastandpunten hebben hun eigen functie. Emoties zijn goed zichtbaar in close-up en je kan iemand dreigend laten lijken met een kikkerperspectief. Zo breng je het verhaal zo goed mogelijk over op de kijker.


Deel 4. Monteren.

Bij het maken van een film worden er veel verschillende opnames gemaakt. Vervolgens worden de juiste shots in de goede volgorde gezet in de montage, waardoor er een scène ontstaat.


Deel 5. Acteren.

Filmscènes zijn geloofwaardig omdat acteurs goed kunnen acteren. Ze brengen hun gevoelens over. Oussama Ahammoud uit Vakkenvullers vertelt over het verschil tussen film- en theateracteren en geeft 3 gouden tips voor hoe je acteur kan worden.


Deel 6. Art Direction

De kostuums en voorwerpen in een film worden geregeld door het art department. Als een film zich in het verleden afspeelt, zorgen zij voor spullen uit die tijd, zodat de film er zo geloofwaardig mogelijk uitziet.


Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op