“Zo’n dik profielwerkstuk leest niemand, maar een film wil iedereen zien!”

Leestijd ca. 7 minuten

Filmhub Oost

Met een zucht begonnen de leerlingen in het eindexamenjaar afgelopen week aan hun profielwerkstuk. Ze kozen zelf een onderzoeksvraag waarin ze zich in de komende maanden gaan verdiepen. Dat je zo’n profielwerkstuk niet per se hoeft te schrijven maar ook kunt verfilmen, is voor sommige leerlingen een verademing.

“Je merkt dat steeds meer jongeren kiezen voor film in plaats van een geschreven werkstuk”, aldus Susanne Beckers van Inscience die expert is in het begeleiden van films als profielwerkstuk. “Het is een andere manier van je informatie presenteren en een film maken kan in principe iedereen, met de juiste begeleiding. Leerlingen stoppen heel veel tijd in een profielwerkstuk en dan kijkt er eigenlijk niemand meer naar. Een film is veel makkelijker te delen en door veel meer mensen te bekijken. Bovendien is niet iedereen even talig en dit is een andere vorm van presenteren van je informatie. Het is veel meer beeldend en dat is voor sommige leerlingen echt een uitkomst.” 

De documentaire die Marilyn Bartling maakte voor haar profielwerkstuk heet ‘School is kut’. Ze onderzoekt hierin of het huidige onderwijs nog wel past bij de tijd van nu en interviewt docenten, studenten en deskundigen. “Een profielwerkstuk leest niemand, maar een film kijken ze wel, dus daarom besloot ik een documentaire voor mijn profielwerkstuk te maken”, aldus Marilyn Bartling, winnaar juryprijs documaken.nl.

“Mijn begeleider heeft me vooral begeleid op mijn inhoudelijke onderzoek. De begeleiding voor mijn film was minder.” Filmdocenten Jasper Vreken en Ramon Klit herkenden die klachten van leerlingen en maakten samen met andere filmleraren de website documaken.nl. Een website voor leraren en leerlingen waarin je alles kunt vinden over het filmen van je profielwerkstuk. Je vindt er handleidingen voor het maken en het beoordelen, voorbeelden van documentaires en alles over het filmen en monteren.

Het Radboud Pre-University College organiseerde in samenwerking met Inscience de masterclass Film je Profielwerkstuk. Jongeren kregen tips en tricks over filmen, interviewen en monteren. Filmprofessionals van Inscience en Go Short kunnen jouw school helpen bij de begeleiding van leerlingen die een film als profielwerkstuk. Meer weten? Neem contact met ons op! info@filmhuboost.nl.


Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op