Film Wijze Waaier: filmeducatie was nog nooit zo makkelijk!

Leestijd ca. 2 minuten

Filmhub Oost

Speciaal voor leraren in het primair onderwijs hebben we vijftien eenvoudige filmopdrachten voor leerlingen van groep 1 t/m 8 gebundeld in onze gloednieuwe Film Wijze Waaier. De opdrachten zijn laagdrempelig en sluiten aan bij de vijf vaardigheden uit de doorlopende leerlijn film. In dit blog geven we een van de opdrachten cadeau!

Een aantal leraren heeft de Film Wijze Waaier al ontvangen. We vroegen hen welke opdracht hun favoriet is. "Het uitbeelden van de onzichtbare acteur," schreef een leraar van groep 5. "Ik ben invalleerkracht, dus het is voor mij van belang dat de opdracht uit te voeren is zonder teveel benodigde materialen."

Het acteer-je-tegenspeler-spel biedt verdieping bij de begrippen protagonist en antagonist. De opdracht sluit aan bij de vaardigheden Beleven, Verwoorden en Creëren uit de doorlopende leerlijn film.

Het acteer-je-tegenspeler-spel

Voor wie: groep 5 en 6
Benodigdheden: pen en papier

Bekijk met de klas de korte animatiefilm Otto. Een onzichtbaar jongetje speelt hierin de hoofdrol.

In de film weet je hoe Otto zich voelt door de manier waarop de andere personages op hem reageren. Na het bekijken van de film, speel je met de klas het ‘acteer-je-tegenspeler-spel’.

1) Schrijf 10 emoties op losse kaartjes.

Bijvoorbeeld: boos, blij, ongeduldig, slaperig, zenuwachtig, verdrietig en/of bang. Dit zijn de emoties van een onzichtbare tegenspeler. Je kunt de kaartjes zelf maken of de leerlingen dit laten doen.

2) Laat leerlingen omstebeurt een kaartje trekken.

Staat er ‘slaperig’ op het kaartje? Dan speelt de leerling bijvoorbeeld dat hij/zij een onzichtbaar iemand wakker maakt.

3) De klas moet raden hoe de onzichtbare acteur zich voelt.

Je kunt het spel klassikaal spelen of in groepjes.

Aanvragen

Wil jij ook gebruik maken van de Film Wijze Waaier? Stuur je contactgegevens naar info@filmhuboost.nl - dan sturen we je er gratis eentje toe!

Heb je al een Film Wijze Waaier ontvangen, en wil je feedback geven?

Klik hier

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op