4 & 5 mei: films om te kijken in de klas

Leestijd ca. 4 minuten

Kirsten Sikkema

Filmhub Noord

Met leerlingen stilstaan bij de betekenis van onderdrukking en vrijheid? Deze animatie- en speelfilms maken het bespreekbaar in de klas. Ontdek de 4 & 5 mei-filmtips van Filmhub Noord.

Waar is Anne Frank (groep 7 & 8, leerjaar 1 en hoger)

Actualiteit en geschiedenis worden met elkaar verweven in dit tragische kindersprookje. “Anne Frank schreef haar dagboek niet om scholen haar naam te doen dragen maar om mensen te beschermen.” Dit zijn de woorden van Kitty, de denkbeeldige vriendin van Anne Frank aan wie ze haar dagboek schreef. Waar is Anne Frank gaat over de oorspronkelijke boodschap van Anne Frank en haar vader Otto: doe alles om één enkel leven te redden. (99 minuten)

Naar de film

Moffenmeid (groep 7 & 8, leerjaar 1 en hoger)

De Tweede Wereldoorlog is voorbij. Nadat Nellie tijdens de oorlog zwanger is geraakt van een Duitser, wordt ze door de feestvierende meute als verraadster kaalgeknipt. (17 minuten)

Naar de film

Grenzeloos verraad (vanaf 16 jaar)

Een bijzonder oorlogsverhaal over eer en geweten. De film speelt in Drenthe, vlak voor de luchtlandings-operatie Amherst in april 1945 met als doel de bevrijding van de stad Groningen.

Meer informatie

Lon

Lon verbeeldt in slechts zeven minuten het verhaal van decorontwerper Lon Landau. Wanneer hij door de Nazi's wordt opgepakt en gevangengezet in een doorgangskamp in Mechelen, blijft hij ondanks alles marionetten maken. (7 minuten)

Naar de film

Ontdek meer films

Netwerk Filmeducatie heeft meer films geselecteerd om in te zetten in de klas in de aanloop naar 4 en 5 mei. Voor primair onderwijs en voortgezet onderwijs, korte en lange films. Ze sluiten aan bij verschillende leergebieden: van Nederlands tot Geschiedenis en Burgerschap. De meeste zijn gratis te bekijken. Je vindt er soms ook gratis lesmateriaal bij. Bekijk hier de films >

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op
s