Gymnasiumleraar Rainer Wenger start tijdens een studieweek met als onderwerp "Staatsvormen" een project in zijn klas met de bedoeling een dictatuur voelbaar te maken. Wat vrij onschuldig begint met begrippen als groepsdruk en discipline ontwikkelt zich na enkele dagen in een serieuze beweging met als naam 'Die Welle'. Al op de derde dag beginnen de scholieren andersdenkenden uit te sluiten. Tegenstanders van "Die Welle" worden vijanden en oude vriendschappen worden beëindigd. Kritiek op "Die Welle" wordt beantwoord met agressie en intimidatie. De conflicten stapelen zich op tot de situatie onvermijdelijk escaleert.

Lesmateriaal DIA:
Het Duitsland Instituut Amsterdam biedt u met dit materiaal mogelijkheden de film in te zetten in uw onderwijs. Aan de hand van de film kunt u uw leerlingen laten zien hoe in een moderne Duitse film vragen worden gesteld, die pijnlijk verwijzen naar de nationale Duitse geschiedenis. De kijker ziet het actuele Duitsland in een ‘flitsend jonge’ film, maar wordt tegelijk ook zelf geconfronteerd met universele vraagstukken.

Lesmateriaal Movies that Matter:
MtM heeft lesmateriaal bij deze film ontwikkeld: een reader en opdrachtenblad. Daarnaast verwijzen zij naar Duitstalig lesmateriaal van het Goethe-Institut.

  • Geweld
  • Angst
  • Discriminatie
  • Grof taalgebruik
  • Let op met kinderen tot 12 jaar

Dennis Gansel Duitsland 2008, Feature

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Pesten, Mensenrechten/burgerschap, Identiteit
Filmkenmerken Feature
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op