Layla M. vertelt het verhaal van de 18-jarige Layla is een jonge vrouw van Marokkaanse afkomst. Ze doet eindexamen vwo en is een fanatiek voetbalster. Met haar ouders, oma en broer woont ze in Amsterdam-West. Layla is niet op haar mondje gevallen en durft voor haar mening uit te komen. Ze stoort zich aan het negatieve beeld dat er is over Marokkanen en het Islamitische geloof. Thuis heeft ze discussies hierover en Layla zet zich steeds meer af tegen de liberale opvattingen van haar ouders. Tegen hun wil en tot schrik en ergernis van haar beste vriendin en broer, sluit ze zich aan bij een groep jonge Moslims die strijden voor acceptatie en het uitoefenen van hun geloof. Binnen de groep maakt ze kennis met Abdel (Ilias Addab) die haar begrijpt. Layla wordt verliefd en het kost Abdel geen moeite haar over te halen hem te volgen. In het geheim trouwen ze en Layla reist met hem naar het Midden-Oosten. Al snel blijkt dat Abdel steeds meer zijn eigen weg volgt en een buurvrouw is haar enige contact met de buitenwereld. Langzaamaan en tot haar afgrijzen, realiseert Layla zich wat de echte reden is van hun reis.

Lesmateriaal

  • Bij Layla M. is lesmateriaal ontwikkeld door Eye Educatie. Het document ‘Tips voor in de klas’ geeft je handvatten en achtergrondinformatie om de film op een verdiepende manier en binnen het curriculum met de klas te behandelen. Het educatief pakket geeft handvatten om de film met leerlingen voor te bereiden en na te bespreken. De thema’s uit de film, zoals radicalisering, discriminatie, puberteit en vervreemding van je ouders, de rol van media in beeldvorming en in radicalisering (propaganda), staan centraal in het pakket.

  • De film en de lesmap van 'Lessen in het donker' kunnen gebruikt worden door scholen die willen werken rond radicalisatie, terrorisme, burgerzin, conflicthantering, identiteit, invloed van sociale media en internet, multiculturele samenleving en religie. In deze lesmap vind je voldoende informatie en methodische omkadering om de film te duiden en verwerken. Dit leidt hopelijk tot een kritische houding bij het publiek en een boeiende reflectie op de film en de thematiek.

  • Geweld
  • Angst
  • Discriminatie
  • Let op met kinderen tot 12 jaar

Mijke de Jong Nederland 2016, Feature

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Familie, Liefde/vriendschap, Identiteit, Cultuurverschillen, Geloof en Levensbeschouwing, Oorlog/vrijheid, Industrialisatie/globalisering, Coming of age
Filmkenmerken Feature
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op