Les lèvres gercées

Gelegen in de claustrofobisch intieme setting van een familiekeuken, volgt de korte animatiefilm Les lèvres gercées een tiener die probeert haar transidentiteit aan haar moeder over te brengen. Hartverscheurend en gevoelig geobserveerd, worstelen de moeder en het kind om met elkaar in contact te komen totdat eindeloze scènes van onverschilligheid, gemiste kansen en misverstanden worden doorbroken door een grimmig besef.

Deze bijzondere film snijdt niet alleen een maatschappelijk relevant thema maar is ook heel bijzonder geanimeerd. De makers zeggen over de keuze voor het verhaal: "We willen de alledaagse worstelingen van trans- en niet-binaire mensen blootleggen en hen in hun kracht te zetten. We vertellen graag intieme verhalen die emoties overbrengen, vooral voor minderheden, om te voelen dat ze bestaan ​​en dat ze vertegenwoordigd zijn. Het is een verhaal dat we delen als queer-regisseurs, en dat veel LGBTI+ mensen tegenwoordig doormaken." Vanuit het vakgebied Frans kun je een prachtige koppeling maken met het perspectief van de makers, vertegenwoordigd in de hoofdpersoon en de moeizame dialoog met de moeder.
Wat zo krachtig is aan de film, afgezien van de spanning die wordt opgebouwd door de spaarzame, puntige dialoog, zijn de realistische details, van elke blik tot het optrekken van de wenkbrauw. Om dit te bereiken besloten Kelsi en Fabien om live action-referenties te gebruiken door een theateractrice en een klasgenoot voor de film te filmen. Het stelde hen niet alleen in staat de actie te leiden, maar het stelde hen ook in staat om natuurlijke fysieke reflexen of aarzelingen vast te leggen waar ze niet per se aan zouden hebben gedacht als ze elke scène rechtstreeks hadden geanimeerd.

  • Let op met kinderen tot 12 jaar

Kelsi Phụng & Fabien Corre Frankrijk 2018, 5 min

Thema LGBTQ+, Identiteit, Coming of age
Filmkenmerken short
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op