Maak je dit al op je vijftiende?

Leestijd ca. 3 minuten

Filmhub Oost

Filmhub Oost sprak met vijftienjarig talent Mara Linde van der Graaf uit het Gelderse Ubbergen. Ze won met haar film Constante Toekomst de eerste prijs bij de Kunstbende. “Het mooiste aan dit medium vind ik de manier waarop alle kunstvormen erin samen kunnen komen."

“Ik ben ongeveer twee jaar geleden begonnen met het maken van kleine filmachtige dingen. Ik leg graag momenten vast. Deze korte clipjes monteer ik dan aan elkaar, soms aan de hand van een soort artistiek concept en soms meer als een vlog. Ook schrijf ik heel graag. Jarenlang wilde ik schrijfster worden; dat wil ik eigenlijk nog steeds, maar ik vertel mijn verhalen nu door middel van film.”

Hoe is het maakproces van Constante Toekomst verlopen?

Constante Toekomst is mijn grootste project tot nu toe. Het idee voor deze film is heel langzaam ontstaan. Ik heb zo’n acht maanden aan de film gewerkt, waarin ik afwisselend bezig was met alle afzonderlijke onderdelen. Ik heb het schrijven, filmen, monteren niet in die conventionele volgorde gedaan. Tijdens het maakproces heb ik het verhaal heel vaak veranderd. Ik haal inspiratie uit alles om me heen en heb geprobeerd alle middelen die ik tot mijn beschikking had optimaal te gebruiken.

Het opnemen van de voice-over was de grootste uitdaging. Ik houd van acteren, maar het was vreemd om alleen in een donkere, lege kamer te zitten en de tekst hardop uit te spreken. Ik vond het moeilijk om de juiste toon te vinden en steeds naar mijn eigen stem te moeten luisteren. Het heeft me heel wat pogingen gekost om een opname te doen waarmee ik tevreden was.”

De film voelt erg intiem. Waar ligt in Constante Toekomst de scheidslijn tussen feit en fictie?

“De film is grotendeels gebaseerd op mijn eigen gevoelens. Hij toont als het ware het ‘horrorbeeld' dat voortkomt uit angsten. Het is dus tegelijkertijd volledig fictief én heel persoonlijk. Ik weet eigenlijk niet waar de scheidslijn ligt…”

Wat heb je op school meegekregen op het gebied van kunst en cultuur?

“Ik doe op school niet iets bijzonders op het gebied van kunst. Ik zit nu in de vierde klas van het vwo, dus ik volg het vak CKV en heb drama gekozen als kunstvak. Wel zit ik op de vrije school, dat is sowieso wel wat creatiever dan andere scholen. Veel van mijn vrienden op school zijn ook bezig met kunst. Een vriendin werkte als actrice mee aan mijn eerste filmproject waarvoor ik een script had geschreven.”

Wat is je favoriete film?

Portrait de la jeune fille en feu is mijn absolute favoriet. Ik vind deze film zo ontzettend kunstzinnig! Het beeld is natuurlijk adembenemend, maar ook het gebruik van geluid en muziek is briljant. Bovendien is het verhaal uniek en echt voor het scherm geschreven. Ook ben ik fan van de Before trilogie (bestaande uit Before Sunrise, Before Sunset en Before Midnight) van Richard Linklater. Door de nauwe samenwerking tussen de regisseur en acteurs zijn de personages enorm menselijk en hun ervaringen, gevoelens en interacties heel realistisch. Dead Poets Society en Little Miss Sunshine zijn ook favorieten.”

Hoe zie je de toekomst voor je?

“Ik ben nu vooral aan het nagenieten van mijn Kunstbende ervaring, al voelt het nog steeds onwerkelijk. Verder ben ik met kleine dingen bezig. Wel wil ik langzaamaan een volgend groter project starten. Mijn toekomstdroom is om mee te werken aan speelfilms en ze, wie weet, uiteindelijk zelf te schrijven en regisseren.”

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op