Prachtig lesprogramma De Veroordeling in Filmtheater Mimik

Leestijd ca. 2 minuten

Filmhub Oost

Met je klas naar de film De Veroordeling? Dat kan in het een jaar geleden geopende Filmtheater Mimik in Deventer aan de IJssel! Filmhub Oost sprak met educatiemedewerkster Elena Iachininoto over waarom het zo leuk is om deze film over de Deventer moordzaak in 'haar' theater te bezoeken. "Dat het hele verhaal zich hier in Deventer heeft afgespeeld, maakt het bijzonder om de film juist in een Deventer filmtheater te bekijken."

De film De Veroordeling gaat over de weduwe Wittenberg die in 1999 dood werd gevonden in haar villa: ze was vermoord. Door talloze herzieningsverzoeken is het een van de langstlopende zaken in de geschiedenis van het Nederlandse strafrecht. En nog steeds actueel: vorig jaar is de zaak heropend omdat er nog steeds geen dader is gevonden. "De film biedt een mooie kans om verschillende thema's te belichten. Enerzijds het verhaal en de thematiek en anderzijds de kant van fake nieuws en de invloed van de media", aldus Iachininoto.

Mimik was sterk betrokken bij de ontwikkeling van het lesmateriaal bij de film. Leerlingen gaan zowel voor als na het kijken van de film opdrachten maken die over de film gaan. Het leert hen kritisch te leren kijken naar beelden en na te denken over de keuzes van de regisseur. Daarnaast worden ze uitgedaagd om na te denken over de invloed van de media in deze moordzaak.

"De middelbare scholen en mbo's die hier de film bekeken, waren erg enthousiast", vertelt Iachininoto. "Bij de mbo-leerlingen was de film onderdeel van een groot project dat ze tijdens de opleiding deden. Na de film hadden zij een uitgebreid nagesprek in de zaal."

Iacininoto vertelt dat zij als Mimik graag op maat werken. "We kunnen meedenken met scholen om het programma aan te passen aan de wensen van een school." Zo kan het theater inspelen op de maakkant van de film en een acteur of filmmaker regelen, of juist op de rechtspraak in Nederland en een officier van Justitie of rechter-commissaris uitnodigen. Inspelen op fake news en de invloed van media is ook een mogelijkheid."

De film De Veroordeling met randprogramma is onderdeel van een breed educatieprogramma dat Mimik aanbiedt. De Veroordeling is gericht op bovenbouw vo, maar er zijn ook films met lesprogramma voor po en onderbouw vo. Meer informatie vind je hier.

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op