Schoolfilm van de Maand

Elke maand presenteren we in samenwerking met Schooltv, Nederlands Film Festival en NPO Start de Schoolfilm van de Maand, afwisselend voor po en vo. Altijd met een nieuwe gratis les en een link naar de film om meteen met je klas te kijken.

November 2022 | Sea Shadow (po)

Deze maand staat SEA SHADOW in de spotlight van Vincent Bal, een mooie korte film die laat zien dat animatie en een grote verbeelding elke fantasie tot leven kan laten komen. De film gaat over Max die ziet dat de schaduw van een telefoonoplader op een mannetje lijkt. Als hij er oogjes en een mondje op tekent komt het mannetje tot leven. In de les (ontwikkeld i.s.m. Cinekid) kijk je de korte film en gaan de leerlingen zelf aan de slag met hun fantasie.

Naar de film & les

Vooruitblik Schoolfilms van de Maand 2022/2023

Dit zijn de Schoolfilms van de Maand voor het schooljaar 2022/2023!

December 2022 | Jordy in Transitland (vo)

Jordy in Transitland is een modern sprookje waarbij de maakbaarheid van het menselijk lichaam zegeviert en de grens tussen werkelijkheid en fantasie langzaam vervaagt. Film van de Maand: JORDY IN TRANSITLAND (Willem Timmers)

Januari 2023 | Stuckwitu (vo)

Gaby en Kesh zijn twee slackers van begin twintig die hun dagen vullen met het ophalen van jeugdherinneringen. Wanneer de twee lucht krijgen van een schuimparty besluiten ze samen nog één keer hun tienerjaren te herbeleven... Film van de Maand: STUCKWITU (Timo Ottevanger)

Terugblik

Juni 2022 I Mijn bijzondere rare week met Tess (po)

Schoolfilm van de Maand juni was: MIJN BIJZONDER RARE WEEK MET TESS naar het boek van Anna Woltz. Vanwege zijn doodsangst legt het jongetje Sam zichzelf ‘alleenheidstraining’ op. Daar komt weinig meer van als hij op vakantie op Terschelling het stoere meisje Tess ontmoet. Een sprookjesachtige en zomerse film. In de les gaan leerlingen aan de slag met fragmenten uit de film. Ze luisteren naar de muziek, denken na over de personages en over een vraag van de scenarioschrijver. Ook vergelijken ze het eerste hoofdstuk van het boek met het begin van de film.

Naar de film & les

September 2022 | De Boskampi's (po)

DE BOSKAMPI'S (Arne Toonen, 2015) is een komische jeugdfilm voor groep 5 - 8, over een jongen die een list verzint om niet langer gepest te worden door zich voor te doen als zoon van een gevreesde maffiabaas. In de les bekijken de leerlingen enkele fragmenten uit de film en gaan ze in op verschillende filmtechnieken. De les is ontwikkeld i.s.m Cinekid, inclusief leuke doe-opdracht van acteur Thor Braun.

Naar de film & les

Oktober 2022 | The Cloudmaker (vo)

Deze maand staat THE CLOUDMAKER (Hanna van Niekerk) in the spotlight, een mooie fantasierijke Spaanstalige animatiefilm over een ontmoeting tussen een jong meisje en een oude man die figuren kan maken van de wolken. De gratis les erbij werd ontwikkeld i.s.m. Yimmy Gómez Lozano (docent Spaans Hyperion Lyceum). Film en les zijn geschikt voor klas 1 t/m 3.

Naar de film & les

Over deze filmselectie

De planning voor de Film van de Maand en de thema's van filmselecties is onder voorbehoud. Want we bewegen mee met de actualiteit en laten ons informeren door de programma's van festivals en filmtheaters.

Volg ons op