Somalische vluchteling Abdiwahab Ali reflecteert op zijn verleden van oorlog en geweld, met behulp van zijn buurman en filmmaker Douwe Dijkstra.
Opgegroeid in Somalië, vluchtte Abdi op zijn elfde naar Nederland. Eenmaal in Nederland belande hij op het verkeerde pad. Na acht jaar gevangenisstraf en drie jaar TBS, werkt Abdi nu op een werkplaats waar hij zijn creativiteit kan loslaten. Hier leerde hij Douwe kennen. Met schaalmodellen en greenscreenopnames verfilmen zij Abdi's jeugdherinneringen uit zijn geboorteplaats Mogadishu.
Aan de slag met deze film?
Deze documentaire is gratis te bekijken via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina. De documentaire sluit aan bij de thema's vluchten/migratie, oorlog en geweld. De documentaire laat de realiteit van oorlog en migratie zien, en hoe het kan zijn om als kind je land en familie achter te moeten laten.
Bekijk ook de thema-pagina Slavernij bij het Herdenkingsjaar Slavernijverleden met een filmoverzicht voor een aansprekende les Geschiedenis, Nederlands, Aardrijkskunde, Maatschappijleer, Burgerschap en Kunst.
Extra verdieping?
Voor extra verdieping in de les kun je gebruik maken van het kennisplatform NPO Kennis - hét kennisplatform voor iedereen die wil weten hoe het zit. Door middel van beknopte stories met videofragmenten kun je leerlingen kennis bijbrengen over actuele kwesties.
De meest geschikte bronnen van NPO Kennis die je bij deze reportage kunt gebruiken vind je door naar beneden te scrollen naar het Lesmateriaal.
Thema | Oorlog / conflict / geweld, Identiteit, Migratie / vluchten |
Filmkenmerken | 6-30 minuten |