Freek de Goeje treedt in de voetsporen van Claudius Henricus de Goeje, die begin 20e eeuw de cultuur van het inheemse Wayana-volk in Suriname bestudeerde.
In de 20e eeuw bestudeerde Claudius als cartograaf en cultureel antropoloog de cultuur van het inheemse Wayana-volk in Suriname. Filmmaker Freek de Goeje wil onderzoeken of de interventie van De Goejes de oorspronkelijke bevolking goed of slecht heeft gedaan. Freek trekt de jungle in en spreekt met lokale bewoners, terwijl we passages horen uit het verslag dat Claudius de Goeje maakte rond 1907.
Aan de slag met deze film?
Deze documentaire is gratis te bekijken via de “Bekijk de film”-knop bovenaan deze pagina. De documentaire sluit aan bij de thema's koloniaal verleden, (hedendaags) racisme, discriminatie of vooroordelen. Via deze documentaire leren leerlingen over de geschiedenis van het Surinaamse Wayana-volk.
Ga voor meer films, docu's, series en muziekvideo's over deze thema's naar ons themadossier over Keti Koti - herdenken en vieren met film.
Bekijk ook de thema-pagina Slavernij bij het Herdenkingsjaar Slavernijverleden met een filmoverzicht voor een aansprekende les Geschiedenis, Nederlands, Aardrijkskunde, Maatschappijleer, Burgerschap en Kunst.
Extra verdieping?
Voor extra verdieping in de les kun je gebruik maken van de video's van NOS op 3 - dit zijn nieuwsvideo’s die antwoord geven, die context bieden, die ver dichtbij halen.
De meest geschikte bronnen van NOS op 3 die je bij deze documentaire kunt gebruiken vind je door naar beneden te scrollen naar het Lesmateriaal.
Thema | Koloniaal verleden |
Filmkenmerken | 31-60 minuten |