Een persoonlijke documentaire over de Jodenvervolging en de wreedheden in concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Filmmaker Rolf Orthel - zelf getrouwd in een joodse familie - gebruikt hedendaagse shots van de kampen, afgewisseld met interviews, foto's, film- en archiefbeelden, waaronder amateurbeelden uit een kamp gemaakt door een officier. In Een schijn van twijfel probeert hij te onderzoeken wat de Tweede Wereldoorlog voor hemzelf betekent. Om te begrijpen hoe iemand betrokken raakt bij een ondenkbare massamoord voert Orthel openhartige gesprekken met SS'ers die in de oorlog in Auschwitz waren geweest. Daarnaast komen ook slachtoffers van het naziregime aan het woord, onder wie Italiaans-Joodse auteur Primo Levi, die in Auschwitz gevangen zat.
Aan de slag met deze documentaire?
Een schijn van twijfel biedt een unieke inkijk in de geschiedenis van de Jodenvervolgingen en wreedheden in concentratiekampen, voornamelijk Kamp Westerbork en Auschwitz. De emotioneel geladen documentaire laat niet alleen zien wat voor impact de ondenkbare massamoord heeft achtergelaten op de slachtoffers, maar ook de betrokkenen.
Algemeen lesmateriaal
IDFA Amsterdam heeft algemeen lesmateriaal ontwikkeld die inzetbaar is bij alle documentaires. Dit lesmateriaal is geschikt voor de onder- en bovenbouw van het voortgezet onderwijs en creatieve mbo-opleidingen. Je vindt de les onderaan deze pagina.
Eye Film Player
Deze film gratis in de klas bekijken? Maak een gratis onderwijsaccount aan op de Eye Film Player. Zie player.eyefilm.nl/in-de-klas hoe je dit kunt aanvragen.
Thema | WO2, Oorlog / conflict / geweld |
Filmkenmerken | 31-60 minuten |