Heijplaters

Max, Emre, Jash, David en Hilson. Vijf vrienden uit dezelfde klas, allemaal geboren in Nederland maar ieder met totaal andere afkomst. Hun dagelijkse omgeving is gelijk. Ze wonen op Heijplaat, een arbeiderswijkje verscholen in het immense havengebied van Rotterdam. Er is niet veel voor kinderen te doen en dit maakt de vriendschap extra belangrijk. Hoe is het om te leven in deze mini-maatschappij met alle verschillen in cultuur, religie en vooroordelen die er zijn? De jongens weten in ieder geval één ding zeker: zij kiezen voor vriendschap en wat hen verbindt.

De documentaire geeft een beeld hoe in Nederland steeds meer culturen samenleven. Wat van oorsprong een Hollands arbeidersdorpje was is langzaam veranderd. Deze tegenstellingen worden getoond door de ogen van de vijf jongens.

Lesmateriaal

Heijplaters werd vertoond tijdens het Nederlands Film Festival 2018 in het blok 'Mijn wereld, mijn familie' samen met Slagershart (2018), Bachir in Wonderland (2017) en Regels van Floor-Cavia (2018). Maar nog wel online te zien via bovenstaande link. Het lesmateriaal is ontwikkeld door het NFF i.s.m. Eye Filmmuseum voor primair onderwijs. De docentenhandleiding en bijbehorende PowerPoint bieden handvaten bij het voor- en nabespreken van de film in de klas.

  • Alle leeftijden

Mirjam Marks Nederland 2018, 15 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Familie, Liefde/vriendschap, Identiteit, Cultuurverschillen
Filmkenmerken short
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op