Aangrijpend, droevig en belangrijk; deze docu toont de harde realiteit over fabrieksarbeiders in China.
Veel Chinese arbeiders trekken van het platteland naar de stad; ze worden aangetrokken door de beloofde rijkdommen van de nieuwe economische zones. Zo ook de familie Zhang. Zoals vele anderen leven zij gescheiden: de ouderen en kinderen blijven achter, terwijl de rest zwoegt in donkere, grauwe fabrieken.
Deze documentaire vertelt het verhaal van de menselijke prijs die betaald wordt voor goedkope producten. Families worden uit elkaar gehaald om de volgende generatie een beter leven te geven. Jonge ouders werken lange dagen en volle weken, en hun kinderen groeien alleen op. Zij zijn gereduceerd tot stemmen aan de telefoon. Een aangrijpend en relevant verhaal, over de geglobaliseerde industrie.
Aan de slag met deze film?
Last Train Home is een impactvolle film die een beeld schetst van de gevolgen van globalisatie. Door de thematiek goed in te zetten bij het vak Aardrijkskunde.
Bekijk de betaalde versie in hoge kwaliteit via Vimeo (via de “Bekijk in de klas”-knop hierboven) of een gratis versie in lage kwaliteit via de volgende links: deel 1 en deel 2.
Algemeen lesmateriaal
IDFA Amsterdam heeft algemeen lesmateriaal ontwikkeld die inzetbaar is bij alle documentaires. Dit lesmateriaal is geschikt voor de onder- en bovenbouw van het voortgezet onderwijs en creatieve mbo-opleidingen. Je vindt de les onderaan deze pagina.
Thema | Familie, Industrialisatie, Migratie / vluchten, Globalisatie |
Filmkenmerken | > 61 minuten |