Voormalige leiders van Indonesische doodseskaders gaan vijftig jaar terug in de tijd en spelen hun rol in de genocide van 1965 na in filmscènes. Dit resulteert in een documentaire die ons meevoert in de verbeelding van deze moordenaars.
Toen de regering van president Soekarno in 1965 werd omvergeworpen door het leger, namen sommige bewoners deel aan de massamoord op meer dan een miljoen vermeende communisten, etnische Chinezen en intellectuelen. De voormalige moordenaars zijn trots op hun verleden en staan te popelen om het opnieuw vorm te geven in filmscènes met uitgebreide decors en kostuums. Wanneer filmgeweld en de tot leven gekomen herinneringen door elkaar gaan lopen, maakt Anwars opschepperij geleidelijk plaats voor een gevoel van onbehagen en spijt.
Algemeen lesmateriaal
IDFA Amsterdam heeft algemeen lesmateriaal ontwikkeld die inzetbaar is bij alle documentaires. Dit lesmateriaal is geschikt voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en creatieve mbo-opleidingen. Je vindt de les onderaan deze pagina.
Joshua Oppenheimer, Christine Cynn Denemarken, Noorwegen, Verenigd Koninkrijk 2012, 115 min
Ga direct naar het lesmateriaalThema | Democratie / rechtsstaat, Oorlog / conflict / geweld, Azië, Criminaliteit |
Filmkenmerken | > 61 minuten |