Een korte film die de directe effecten van industrialisatie op de belevingswereld van kinderen documenteert.
De dertienjarige Luis David woont in het dorpje Congo Mirador, op het meer van Maracaibo in Venezuela. Het meer is enorm vervuild omdat het naast het grootste olieveld van Venezuela ligt. Luis werkt voor de lokale vissers, die steeds verder moeten varen omdat het meer steeds voller raakt met olie. De kinderen van het dorp merken weinig van de winst die de staat maakt met de olie, het enige waar zij zich mee bezighouden zijn de drijvende olievaten. Als je een vat op een juiste manier uitholt kan je hier in varen. Luis gaat opzoek naar zijn eigen vat, om zo te kunnen racen tegen zijn vrienden.
Aan de slag met deze film?
De documentaire is gratis te bekijken via de “Bekijk in de klas”-knop bovenaan deze pagina. Het gaat hier om een verkorte (4,5 min) versie waarmee je de kernboodschap van de film goed weet over te brengen. Deze docu is goed inzetbaar als inleiding op de thema's globalisatie, klimaat en armoede. De film laat de invloed zien van de globale industrie op het leven van de kinderen in een vervuild meer. Daarnaast is de documentaire ook te gebruiken bij het vak Spaans vanwege de gesproken taal.
Algemeen lesmateriaal
IDFA Amsterdam heeft algemeen lesmateriaal ontwikkeld die inzetbaar is bij alle documentaires. Dit lesmateriaal is geschikt voor de onder- en bovenbouw van het voortgezet onderwijs en creatieve mbo-opleidingen. Je vindt de les onderaan deze pagina.
Thema | Arm / rijk, Globalisatie, Industrialisatie, Klimaat, Latijns-Amerika, Zuid-Amerika |
Filmkenmerken | 6-30 minuten |