Ckv-leraar Fenny Postma: “Als docent ckv kun je niet meer om film heen!"

Leestijd ca. 3 minuten

Tamara

Fenny Postma, docent ckv, bezocht verschillende programma’s van Eye Filmmuseum met haar leerlingen. In dit interview vertelt ze over haar vier favorieten.

Waarom kun je als ckv-docent niet meer om film heen?

“Film is zo’n grote kunstdiscipline! Het sluit ook helemaal bij de belevingswereld van jongeren aan, want ze kijken elke dag series, films en video’s op hun telefoon. Toch hebben de meeste leerlingen op de havo en het vwo nooit echt iets in het onderwijs meegekregen over filmkunst en bewust film kijken. Daarom vind ik: film, daar moet je als ckv-docent iets mee!"

"In Eye onderzoeken leerlingen actief film door te kijken, en zelf film te maken. Ze beleven films van vroeger en nu en ze worden zich bewust van beeldtaal en hoe krachtig je kunt communiceren via bewegend beeld. Dat is dus iets anders dan dat je als docent in de klas iets over filmgeschiedenis vertelt.”

" Mijn ckv-hart gaat sneller kloppen van de programma's waarbij leerlingen van de filmmaker zelf bagage meekrijgen over beeldtaal."

CKV-docent Fenny Postma

Wat zijn jouw favorieten voor havo en vwo?

“Met Feit of Fictie? ontdekken leerlingen dat de verhaallijn van documentaires soms al vastligt en ontwikkelen ze een kritische blik. De leeropbrengst is glashelder en sluit naadloos aan bij de ckv-dimensie Feit en fictie.

Waar mijn ckv-hart sneller van gaat kloppen is dat de leerlingen bij dit zaalprogramma van de filmmaker zelf bagage meekrijgen over beeldtaal. Bij Film + de Maker is dat ook het geval.

History Repeats is een workshop waarin een brokje filmgeschiedenis en zelf filmmaken heel mooi samenkomt. Je onderzoekt beroemde films uit de collectie van Eye en ontdekt verschillende genres, om vervolgens zelf een korte film te filmen en te editen.

De laatste workshop die ik met leerlingen heb gevolgd is Soundtrack Live. Je krijgt eerst een rondleiding door Eye Filmmuseum, waarbij leerlingen leren hoe geluid je filmbeleving versterkt. Vervolgens worden ze in het Muziekgebouw aan ’t IJ uitgedaagd om zelf aan de slag te gaan met spannende instrumenten, zoals synthesizers en theremins.

Samen maken ze een live soundtrack bij een filmscène. Een hele bijzondere ervaring, waarbij de leerlingen actief worden aangezet en het effect van geluid ook echt ervaren. Ze bleken het ontzettend leuk te vinden om twee locaties te bezoeken. Eigenlijk is dit programma dubbel feest.”

Met een bezoek aan Eye ga je eropuit met leerlingen.

“Dat heeft een grote meerwaarde. De leerlingen worden door museum-educatoren ontvangen die uitleggen wie er allemaal aan een film werken en hoe dat hele maakproces nou eigenlijk verloopt. Die museumdocenten zijn zelf aan de filmwereld verbonden en zo maken leerlingen kennis met de professionele contexten.

Een bezoek aan het iconische Eye-gebouw is natuurlijk ook een hele ervaring! De actieve zaalprogramma's vinden plaats in Eye's bioscoopzalen met grote schermen en voortreffelijke stoelen. Voor de workshops is een speciale ruimte in Eye, deze studio staat vol vernuftige filmapparatuur en de leerlingen worden begeleid bij het maken van film.

Dat laatste is een uitkomst, want als docent kan het best moeilijk zijn om les te geven over film als je niet alle materialen kent. Mijn ervaring is dat leerlingen het beste ondervinden hoe film werkt als ze ook zelf film maken, dan vallen er veel kwartjes!"

Bekijk Eye's activiteiten voor CKV

Met de activiteiten van Eye Filmmuseum onderzoeken leerlingen actief film, door te kijken of door te maken. Deze vier aanraders voor havo en vwo sluiten buitengewoon goed aan bij het vak ckv.

Ga naar Eye Filmmuseum

Ontdek Eye's gratis lessenreeks Dit is Film

Leerlingen ontdekken de taal van film met Dit is film; een reeks van acht lessen van Eye Filmmuseum voor het vo. Iedere les duurt 15 minuten, exclusief optionele opdracht. Voor direct gebruik in je ckv-les!

Ga naar Dit is Film
Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op
s