De vijf vaardigheden van filmeducatie

Leestijd ca. 5 minuten

Maren

Filmhub Midden

Film op school, hoe pak je dat aan? Werk aan de vijf vaardigheden van filmeducatie. Dit zijn ze: beleven, verwoorden, onderzoeken, reflecteren en creëren.

De vaardigheden zijn afkomstig uit de doorlopende leerlijn film. Op 24 september 2020 lanceerden we onze nieuwe Doorlopende Leerlijn Film. Het is een leerlijn voor leerlingen van 4 tot en met 18 jaar, met leerdoelen en vaardigheden  voor alle onderwijsniveaus. In het primair onderwijs sluit de leerlijn aan bij kunstzinnige oriëntatie en in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs bij de exameneisen van de vakken KUA en CKV.

De leerlijn beschrijft concreet hoe de leraar met leerlingen aan vijf vaardigheden - Beleven, Verwoorden, Onderzoeken, Reflecteren en Creëren - kan werken, zodat de filmervaring meer betekenis krijgt. De leerdoelen van de leerlijn zijn erop gericht om leerlingen tot zelfbewuste, relativerende en kritische burgers maken, met een sterk gevoel voor en inzicht in de complexiteit van film als kunstvorm.

Tutorials per vaardigheid

Over alle vijf vaardigheden maakten we een handige tutorial. Daarin vertellen we je meer over deze vaardigheden en helpen we jou op pad om hier iets mee te gaan doen met jouw leerlingen. Je vindt ze hieronder!

Direct naar de tutorials

Meer weten over de leerlijn en de vijf vaardigheden?

Download de leerlijn hier

Achtergrond- informatie

De leerdoelen van de leerlijn zijn erop gericht om leerlingen tot zelfbewuste, relativerende en kritische burgers maken, met een sterk gevoel voor en inzicht in de complexiteit van film als kunstvorm.

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op