Kinderen groeien op met beeldtaal als belangrijkste communicatiemiddel, daarom is het ook van groot belang dat leraren stevig in hun schoenen staan en leren op een creatieve en kritische manier met deze taal om te gaan. "We zijn dan ook ontzettend blij en trots dat deze Minor nu in het curriculum van de Pabo’s zit”, vertelt projectleider Margreet Cornelius, van Netwerk Filmeducatie. “Dit is een ontzettend grote stap in de goede richting”, vertelt ze trots.
" We zijn ontzettend trots dat deze Minor nu in het curriculum van de Pabo’s zit."
Margreet Cornelius
Margreet Cornelius werkte samen met Tjeerd Dijkstra, filmmaker en docent Didactiek aan de Hogeschool Leiden, aan de ontwikkeling en implementatie van deze Minor. "Lesgeven over en met film ontbrak tot nu toe helemaal. Het curriculum van de Pabo zit erg vol en er komt steeds meer bij. Film wordt dan toch eerder gezien als een werkvorm", vertelt Dijkstra.
Over de minor
In de Minor Filmeducatie & Mediawijsheid leren studenten op een veelzijdige manier om de kracht van beelden te integreren in hun leraarschap. Ze leren hoe je onderwijs ontwerpt waarin media op een actuele en kritische manier is verwerkt en zijn in staat om kinderen te leren dat zij in hun eigen mediagebruik keuzes kunnen maken. Studenten krijgen met deze Minor de kans om een half jaar lang te werken aan eigen filmvaardigheden en voor het oefenen in het geven van film- en mediaonderwijs op de basisschool. Ze krijgen gastcolleges van filmmakers, gaan op bezoek bij film- en televisie-instellingen en maken zelf (én met leerlingen) een korte film die aan het einde van het semester vertoond wordt in de bioscoop.
" Wij hebben film en mediawijsheid bewust aan elkaar gekoppeld, zo wordt de Minor nog relevanter en actueler."
Tjeerd Dijkstra
Wie volgt?
Dijkstra en Cornelius hopen dat meer Pabo’s in het land zullen volgen. “Er is maar beperkt plek en ik kan me voorstellen dat het niet voor iedere Pabo-student mogelijk is iedere woensdag naar Leiden of omgeving af te reizen”, vertelt Tjeerd Dijkstra. Hij is bereid zijn inhoudelijke kennis te delen. “Wij hebben film en mediawijsheid bewust aan elkaar gekoppeld, zo wordt de Minor nog relevanter en actueler. Denk aan leerlingen bewust maken van fake news en de overtuigende kracht van bewegend beeld. Kinderen plaatsen ook filmpjes van zichzelf op internet. Wat laat je zien en wie ben je online? Bij zulke onderwerpen zit je zowel in het gebied van filmeducatie als mediawijsheid.”
Meer weten?
Zie de Kies op Maat-pagina voor meer info. De inschrijving is maandagochtend 7 maart gestart.
Op 10 maart om 11.30 uur is er een online informatiemarkt over deze minor.
Klik voor meer info