Jolijn Peters van Filmhub Noord: "Ik kijk nu op een andere manier naar film"

Leestijd ca. 2 minuten

Jolijn is de projectleider van Filmhub Noord bij Forum Groningen, een van de zes filmhubs die in de zomer van 2020 van start zijn gegaan om het netwerk te versterken.

Jolijn ontwikkelde voorheen educatieve projecten voor culturele instellingen. Haar kennis van het onderwijs komt Jolijn goed van pas bij het werk voor Filmhub Noord dat Groningen, Friesland en Drenthe als werkgebied heeft. “Je kunt alleen goede onderwijsprojecten maken als je het onderwijs goed kent, dus als je bijvoorbeeld weet hoe een kind leert, hoe je de leerkracht kunt bereiken en als je weet hoe overvraagt docenten zijn.”

Daarnaast werkte Jolijn als projectleider voor onder meer het Fries Museum en het Groningse architectuurcentrum Platform Gras. “Hier heb ik ervaren hoe heerlijk het is om spin in het web te mogen zijn.”

Wat is jouw achtergrond?

“Ik heb een achtergrond in beeldende kunst, dus de discipline film is nieuw voor mij. Daarin heb ik veel te leren en me eigen te maken. Omdat ik graag leer, geniet ik daar erg van. Het kwartje dat film op dit moment hét medium voor kinderen en jongeren is, viel al eerder, bijvoorbeeld toen ik nog lesmateriaal maakte. Ook al verwerkte ik zo min mogelijk geschreven taal in het lesmateriaal, toch was het snel te talig voor de doelgroep. Een ander voorbeeld is toen ik voor het Fries Museum met een groep jongeren langere periode op reis ging en zag hoe ze onbeperkt kunnen You-Tuben. Terwijl je een gesprek met ze voert, kijken ze achteloos tig filmpjes. Toen ik aan de slag ging bij de hub, verbaasde ik me dan ook: waarom hebben we kinderen en jongeren nooit geleerd om zich de taal van film eigen te maken? Die verbazing is op dit moment mijn grootste drijfveer.”

Wat vind je essentieel om te weten op het gebied van filmeducatie?

Dat er een maker achter elke film zit die een verhaal voor ogen heeft en die vervolgens tig keuzes kan maken om dat verhaal te vertellen. Welke middelen en technieken heeft hij tot zijn beschikking, hoe zet hij die in en hoe versterkt dat zijn verhaal? Als je dat weet, ga je bewuster naar film kijken. De maker heeft een doel, dat kan een artistiek doel zijn, maar ook een minder artistiek doel. Het kan vermakelijk zijn, of manipulatief. Doordat ik me dat nu realiseer, kijk ik op een hele andere manier naar film. Ik verplaats me in de filmmaker als ik film kijk en dat verrijkt mijn eigen ervaring enorm.”

Waar kijk je naar uit?

“Ik kijk heel erg uit naar het Noordelijk Filmfestival in november 2020 waar we Filmhub Noord feestelijk lanceren. Het andere waar ik naar uitkijk, zijn de Proeftuinen die we het Noorden opzetten, in elke provincie komt er een. In zo’n Proeftuin komt het onderwijs samen met filmmakers, filmtheaters en steuninstellingen. We gaan in gesprek, ontrafelen de vraag van het onderwijs en beantwoorden die met een concreet project. Hier gaan we dit jaar ervaren wat filmeducatie met docenten, leerlingen en filmmakers doet en vooral wat er in het Noorden nodig is om ervoor te zorgen dat filmeducatie een structurele plek in het onderwijs krijgt. Filmhub Noord heeft een stevige start met drie grote steuninstellingen - Kunst & Cultuur, Keunstwurk en Kunstkade - en drie inhoudelijke partners aan boord, namelijk Film in Friesland, Internationaal Filmfestival Assen en Forum Groningen. Samen met deze geweldige partners en het netwerk hebben we het fundament gelegd, waarop we in het Noorden nu ons huis gaan bouwen. Met z’n allen maken we echt meters!”

Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op
s