Bowling for Columbine

"Hoe paranoïde is Amerika?", vraagt documentairemaker Michael Moore zich af. Is het traditie, geschiedenis of gewoon pure angst?

Littleton, Oklahoma, South Central, Ground Zero: plekken in de Verenigde Staten die door geweldsuitbarstingen 'op de kaart zijn gezet'. Maar terwijl de bevolking in shock verkeert, gaan de wapenproductie en de militaire bemoeienissen in andere landen gewoon door.

Aan de hand van het Columbine-drama waarbij twee tieners het vuur openden op hun schoolgenoten en later zichzelf doodschoten, reflecteert Moore op het gebruik van geweld en wapens in Amerika. Ondanks het serieuze onderwerp weet Moore met zijn ironische toon en eigenzinnige vragen de nodige lucht te brengen in zijn zoektocht naar antwoorden. Hij bezoekt de wapenfabriek waar ouders van de scholieren uit Columbine werken, interviewt shockrocker Marilyn Manson en NRA-voorzitter Charlton Heston, gaat op de koffie bij de broer van Terry Nichols, die samen met Timothy McVeigh terechtstond voor het opblazen van het overheidsgebouw in Oklahoma, onderzoekt het educatieve belang van bowlen, en probeert het grote numerieke verschil in vuurwapenslachtoffers in Canada en de VS te verklaren. Zijn bevindingen worden aangevuld met archiefmateriaal van onder andere de bewakingscamera's van Columbine High, fragmenten uit de animatieserie South Park en het beroemde lied 'What a Wonderful World' van Louis Armstrong. Moore kreeg een Oscar voor dit pamflet tegen wapengekte.


  • Let op met kinderen tot 16 jaar
  • Geweld
  • Angst
  • Grof taalgebruik

Michael Moore Verenigde Staten 2002, 120 min

Ga direct naar het lesmateriaal
Thema Noord-Amerika, Oorlog / conflict
Filmkenmerken > 61 minuten
Volg ons ook op:

Bekijk ook eens

Bekijk alle films
Volg ons op