Schoolportret SSgN, Nijmegen: mavo, havo en atheneum

Leestijd ca. 10 minuten

Tamara

"Alle leerlingen kunnen kiezen om er examen in te doen"

De SSgN (Stedelijk Scholengemeenschap Nijmegen) is een Jenaplanschool en cultuurprofielschool in Nijmegen met 1300 leerlingen. Leerlingen doen er al sinds 2002 examen in film, van mavo tot en met atheneum.

Visie

"Als Jenaplan- en cultuurprofielschool vinden we het ontzettend belangrijk dat leerlingen kennismaken met kunst en cultuur," zegt rector Marcel Janssen. Het argument voor film is dat het dé kunstvorm van nu is. "Film en social media past helemaal in de hedendaagse jongerencultuur." De SSgN biedt leerlingen de ruimte om zich te ontwikkelen tot creatieve makers. Hoe maak je echt goede filmpjes die opvallen in een overvloed aan beelden?"

"Op de SSgN zitten onderbouw-leerlingen met het advies mavo, havo en vwo door elkaar en alle leerlingen kunnen ervoor kiezen om kunstvakken te volgen en examen te doen in een kunstvak," vervolgt rector Marcel. De school zet dus in op gelijke mogelijkheden. Sophie Pouwels, docent CKV en Beeldend, vult aan: "We willen bij iedereen de artistieke kant eruit halen, daarom krijgen mavo leerlingen in de onderbouw dezelfde opdrachten als havisten en vwo'ers."

Een plus voor film is dat het niet alleen een kunstvorm is, maar ook techniek. Sophie: "Een-derde van de bètagroep die ik in vier vwo krijg en meeneem naar het eindexamen volgt een kunstvak. Ik vind het heel mooi dat je binnen een bètarichting toch voor film, muziek, drama of een ander kunstvak kunt kiezen."

Les over film biedt interessante beroepsperspectieven. "Les over film komt niet alleen van pas als je kiest voor een toekomst als kunstenaar, benadrukt rector Marcel. "Het past ook bij hoe we leerlingen op de toekomst willen voorbereiden. Leerlingen ervaren dat film ook een middel is om jezelf te presenteren, bijvoorbeeld in een filmpje voor je vervolgopleiding. Er valt ook te denken aan bedrijfsfilms maken voor opdrachtgevers."

Lesprogramma

Film is op de SSgN onderdeel van de beeldende vakken. Behalve uit tekenen en handvaardigheid bestaat Beeldend ook uit audiovisueel. In het eerste jaar krijgen leerlingen een half jaar lang twee lesuren handvaardigheid, twee lesuren tekenen en één lesuur audiovisueel (Film en Fotografie). In leerjaar twee kunnen de leerlingen kiezen voor vier van de zes kunstvakken: tekenen, handvaardigheid, muziek, drama, dans en audiovisueel (Film en Fotografie).

Vervolgens kunnen leerlingen in jaar 3 kiezen voor het vak Kunst, Film & Fotografie, wat met zich meebrengt dat ze er ook examen in kunnen doen. De focus van dit vak ligt op het zelf bedenken en creëren van beelden. De leerlingen ontwikkelen vaardigheden bij het gebruiken van camera's en op de iMacs in het multi-medialokaal bewerken ze beelden in iMovie en Photoshop Elements. Docent Sophie: "Wat ze al weten over camerastandpunten en scenario wordt steeds meer uitgebreid."

Wie kiest voor Fotografie en Film als examenvak, leert kritisch kijken naar het eigen en andermans werk, van films van klasgenoten tot die van filmmakers van vroeger en nu. Sophie: "Want nieuwe ideeën ontstaan door het bekijken en analyseren van volop kunstwerken."

Deskundigheid

Naast Sophie is er binnen het team van de SSgN nog een docent thuis in film, kunstcoördinator Jeroen Steinmetz leidt de talentklas Film & Fotografie voor leerlingen die meer met film willen. Daarbij zorgen ook de directie, met behalve een rector ook twee conrectoren, ervoor dat er les gegeven kan worden over film. "Het verankeren van film in het curriculum valt en staat met bevlogen docenten én een directie met een visie die er tijd en geld voor vrijmaakt," zegt Sophie. "Met een directie die er hart voor heeft, hoef je er niet voor te vechten."

Leerlingen

Kunstcoördinator Jeroen vertelt over het filmpje waarvoor leerlingen Mickey, Maud en Janne op meerdere dagen in Museum Het Valkhof filmden. Jeroen: "In het museum was een tentoonstelling met het werk van Uwe Poth. Medeleerlingen en museumpersoneel hadden een aparte zaal ingericht met zelf-vervaardigde schilderijen en 3D-objecten. Ook bezochten Mickey, Maud en Janne de Nijmeegse kunstenaar in zijn woning waar ze hem fotografeerden. De drie leerlingen het filmpje zelf gemonteerd. Deze film was ook te zien in Museum Het Valkhof.

Bekijk het resultaat van het talentklas-project Kleurkronieken

Afbeelding bovenaan dit artikel: docent Sophie Pouwels, fotografie: Jeroen Steinmetz.

Meer School-portretten

Bekijk alle afleveringen waarin schoolleiders en leraren vertellen hoe zij lessen over film in het curriculum van hun school hebben ingepast.

Advies over het verankeren van film?

De filmhub in jouw regio helpt je op weg
Deel artikel op

Bekijk ook eens

Bekijk alle artikelen
Volg ons op